-
+85-90 °C
-
5-50 сек
-
3-5 разів
-
3-4 гр
Країна – Китай
Регіон — провінція Хайнань
Врожай – 2023 рік
Опис Зв'язаний чай Списи Кудина (з тривалим післясмаком)
У нашій країні ще спрадавна повелося пити чай. З часом стали з'являтися усі нові і нові різновиди і сорти цього напою. Одним з них є чай кудин. Уперше цей напій стали вживати в Китаї. Він має гіркуватий смак і м'який солодкий післясмак. Сьогодні ще далеко не усі чайні любителі встигли з ним познайомитися.
Проте називати кудин "чаєм" не зовсім грамотно. Для виготовлення заварки використовують не листя чайних дерев, а листя Гостролиста широколистого.
Рослина, що дає сировину
Гостролист широколистий (китайський) - ця вічнозелена рослина, що відноситься до роду гостролистів і сімейства гостролистів. У перекладі з китайського назва цієї рослини звучить як "гірка трава" Є деревом-кущами заввишки до 5 метрів. Як і інший вигляд гостролистів має загострене листя зі своєрідними колючками. Після цвітіння на рослині утворюються ягоди червоного кольору. Росте гостролист широколистий в субтропічних широтах.
Виробництво чаю кудин
Заготівля сировини робиться у весняні місяці, оскільки саме в цей час на рослині з'являються молоді листочки, які безпосередньо підходять для виробництва. Збирають листя тільки вручну і обов'язково в рукавичках, оскільки властивими сімейству гостролистів голочками можна сколоти руку. Після збору листя скручують і висушують на сонці. Потім висушена сировина піддається сортуванню за якістю.
Різновиди чаю кудин
Якщо ви вирішите купити чай кудин, то на ринку його можна зустріти в таких видах як: скручений, в листі, пресований, спіральний, пов'язаний. Окрім видової різноманітності, кудин також має і сортову різноманітність. Найелітнішим сортом цього напою вважається Шуй Сю. Сировину для нього збирають тільки в одній провінції Китаю. Чим вище категорія сорту чаю кудин, тим менш гірким буде смак у напою.
Корисні властивості чаю кудин
В Китаї кудин використовується як лікувальний напій. Спрадавна китайські імператори вважали його напоєм здоров'я і довголіття. І це не випадково. У його складі є більшість необхідних для людського організму елементів. Це залізо, фтор, магній, кальцій і інші. Зміст мікроелементів доповнюють також вітаміни групи В, вітамін Е, З і амінокислоти. Усе це робить чай кудин володарем безлічі корисних властивостей. Регулярне вживання цього напою служить профілактикою онкологічних, судинних захворювань і проблем з серцем. Крім того доведені протизапальні, жарознижуючі, антибактеріальні властивості. Кудин сприятливо впливає на роботу шлунку і кишечника. Великий вміст фосфору благотворно позначається на нервовій системі, кровообігу, знижує розумову втому, а також покращує пам'ять.
Як заварювати чай кудин
Основним правилом в заварюванні чаю кудин являється те, що не можна заливати заварку безпосередньо окропом, інакше напій вийде занадто гірким. Сама відповідна температура для заварювання це 70-80 °C. Якщо хочете, щоб смак був найменш гірким, то підійде і 50-60 °C. Після заварювання напою треба дати декілька хвилин, щоб настоятися. Смак також можна регулювати кількістю заварки : чим більше - тим насыщеннее смак і гіркота. Заварку чаю кудин як і зеленого можна заварити кілька разів, корисні властивості від цього не загубляться.