Кошик

Какао: користь та шкода для здоров'я, рецепти

Какао? Звичайно, про цей напій чули всі і родом він з дитинства. Хтось любив у дитячому садку знімати з нього пінку, а хтось і зовсім і перестав його пити. Але дорослішаючи, ми більш осмислено підходимо до продуктів, які ми вживаємо та вибираємо те, що нам до смаку.
 

 Так все ж таки, що ж це за продукт какао?

Першоосновне – какао – це дерево, що росте у тропічних країнах. Отримують порошок какао з плодів дерева Theobroma Cacao (шоколадне дерево) або з какао-бобів. Шоколадне дерево може заввишки досягати 12 метрів, а самі какао-боби виростають у довжину до 30 см, у кожному плоді може бути від 20 до 40 бобів.
Какао - боби містять у собі целюлозу, білки, жири і т.д. У зв'язку з цим вони широко застосовуються в кулінарії, косметології, а також в медицині.

 

Що можна отримати з какао-бобів?

З какао-бобів одержують такі продукти:

  • Какао терте. Виходить шляхом механічного перетирання какао бобів. З цього продукту монолітного або шматкового виготовляють високоякісний шоколад і широко застосовують у кулінарії.
  • Какао-масло. Цей продукт виходить шляхом віджиму какао тертого. Какао-масло має широкий спектр корисних властивостей і широко використовується в косметології (для шкірного покриву, волосся), в медицині (для лікування деяких захворювань дихальних шляхів) та в кулінарії, оскільки є незамінним компонентом для створення шоколадних творів мистецтва.
  • Какао-порошок світлий (натуральний). Даний вид виходить шляхом перетирання какао-бобів, складається з бобів, какао тертого та макухи.
  • Какао-порошок темний (алкалізований). Даний продукт піддається процесу алкалізації, за рахунок чого набуває більш яскраво вираженого аромату і насичено темного кольору. Завдяки цим особливостям широко застосовується у виготовленні різних видів тіста.

Як підібрати свій вид какао?

Полиці магазинів рясніють різноманітністю різних видів какао. Перед тим як купити необхідно визначиться для себе, оскільки існує два види какао.

  1. Какао порошок, який потрібно варити
  2. Какао порошок, в який можна просто додати води або молока, розмішати і готовий до вживання.

Огляньте упаковку, вивчіть склад, жирність має бути менше 10 %.
Зовнішньо оцінити якість какао можна за ароматом та текстурою. В ароматах какао не допускається наявність сторонніх запахів, а в текстурі грудочкою. Якщо це сталося, то какао зберігалося неправильно. Какао обов'язково зберігати у герметичній ємності.

Сорти какао

Виділяють три види какао, такі як

  • Forastera - займає основну масу виробництва какао. Цей сорт стійкий до хвороб, що росте в Африці, Бразилії, Еквадорі. Має яскраво виражений аромат.
  • Criollo - какао високої якості, що росте в центральній Америці та Мексиці. Має витончений смак і аромат
  • Trinitario – змішаний вид – гібрид двох сортів. Має класичний базовий смак та аромат

Користь та шкода какао

Какао - продукт виявляється благотворна дія, але його необхідно вживати з обережністю вагітним, тому що він виступає алергеном. А так само какао уповільнює засвоюваність кальцію в організмі.

Користь

  •  Благотворно впливає на серцево-судинну систему, перешкоджає утворенню тромбів.
  •  Какао виступає антидепресантом
  •  Лушпиння від какао допомагає при проблемах зі шлунково-кишковим трактом
  •  Какао - боби у своєму складі містить компоненти ксантин і теофілін, які допомагають розслабити бронхіальні спазми при астмі і розкриває прохід для повітря в звужених бронхах
  •  Дослідження показують, що какао притуплює зростання ракових клітин
  •  До складу какао входять флавоноли, які покращують колір шкіри, підвищують пружність.
  •  Сприяє зниженню артеріального тиску.

Рецепти з какао

Секрети приготування

  • Варити молоко потрібно не повільному вогні, щоб воно «не втекло»
  • Молоко можна замінити на кокосове молоко
  • Перемішувати какао з рідиною інтенсивно, щоб не утворилися грудочки

 Рецепт домашнього какао на молоці

Час приготування – 5 хвилин
складові
Какао 2 ч л
Вода 50 мл
Молоко 500 мл
Цукор 2 ч л або за бажанням

Спосіб приготування:

  1.  2 ч л какао залити 50 мл окропу, розмішати та перелити в сотейник
  2.  Додати молоко та цукор за смаком, варити на повільному вогні
  3.  За смаковими уподобаннями при варінні можна додавати корицю, гвоздику, ваніль.

 Рецепт какао на кокосовому молоці

Час приготування – 5 хвилин
складові
Какао 2 ч л
Кокосове молоко 150 мл
Вода 150 мл
Цукор очеретяний за смаком

Спосіб приготування:

  1. 150 мл кокосового молока з'єднати зі 100 мл води, нагріти
  2. 2 ч л какао порошку з'єднати з 50 мл окропу, перемішати
  3. Додати до суміші з кокосового молока та води

Варити до кипіння
 

Рецепт приготування какао на воді

Час приготування – 5 хвилин
складові
Какао 1 ч л
Вода 200 мл
Цукор за смаком

Спосіб приготування:

  1. 1 год л перемішати у 50 мл гарячої води
  2.  Нагріти залишок води, додати суміш з какао та цукор за смаком
  3.  Варити на повільному вогні

Простий рецепт домашньої солодкої ковбаси з какао

Час приготування – 3 години
складові
Какао 3 столові ложки з гіркою
Вершкове масло 200 г
Грецький горіх чищені 1 склянка
Цукор 150-180 г
Пісочне печінка 400 г
Молоко 5 столових ложок

Спосіб приготування:
  1.  Очистити, підсушити волоський горіх
  2.  Подрібнити печиво у крихту
  3.  Перемішати горіх та печиво
  4.  У каструльку вливаємо молоко, додаємо какао та цукор, варимо на невеликому вогні.
  5.  Додаємо масло|мастило|, порізане шматочками до суміші з какао, добре перемішуємо. Можна додати|добавляти| ванільного цукру для аромату.
  6.  У суміш з какао додаємо печиво та горіхи, все перемішуємо.
  7.  Даємо трохи охолонути, ділимо на дві частини
  8.  На харчову плівку викладаємо рівномірно і формуємо ковбаску, замотуємо плівку і відправляємо ковбаску в холодильник на пару годин.
  9.  Так само формуємо і другу
  10.  Після застигання в холодильнику-нарізаємо кружальцями і подаємо до столу
Якщо Ви хочете побалувати себе якісним какао, Ви можете замовити перейшовши за посиланням ... Вас приємно здивує співвідношення ціни і якості нашого продукту
icon_viber icon_teleg icon_callback