Какао: користь та шкода для здоров'я, рецепти
Какао? Звичайно, про цей напій чули всі і родом він з дитинства. Хтось любив у дитячому садку знімати з нього пінку, а хтось і зовсім і перестав його пити. Але дорослішаючи, ми більш осмислено підходимо до продуктів, які ми вживаємо та вибираємо те, що нам до смаку.
Так все ж таки, що ж це за продукт какао?
Першоосновне – какао – це дерево, що росте у тропічних країнах. Отримують порошок какао з плодів дерева Theobroma Cacao (шоколадне дерево) або з какао-бобів. Шоколадне дерево може заввишки досягати 12 метрів, а самі какао-боби виростають у довжину до 30 см, у кожному плоді може бути від 20 до 40 бобів.
Какао - боби містять у собі целюлозу, білки, жири і т.д. У зв'язку з цим вони широко застосовуються в кулінарії, косметології, а також в медицині.
Що можна отримати з какао-бобів?
З какао-бобів одержують такі продукти:
- Какао терте. Виходить шляхом механічного перетирання какао бобів. З цього продукту монолітного або шматкового виготовляють високоякісний шоколад і широко застосовують у кулінарії.
- Какао-масло. Цей продукт виходить шляхом віджиму какао тертого. Какао-масло має широкий спектр корисних властивостей і широко використовується в косметології (для шкірного покриву, волосся), в медицині (для лікування деяких захворювань дихальних шляхів) та в кулінарії, оскільки є незамінним компонентом для створення шоколадних творів мистецтва.
- Какао-порошок світлий (натуральний). Даний вид виходить шляхом перетирання какао-бобів, складається з бобів, какао тертого та макухи.
- Какао-порошок темний (алкалізований). Даний продукт піддається процесу алкалізації, за рахунок чого набуває більш яскраво вираженого аромату і насичено темного кольору. Завдяки цим особливостям широко застосовується у виготовленні різних видів тіста.
Як підібрати свій вид какао?
Полиці магазинів рясніють різноманітністю різних видів какао. Перед тим як купити необхідно визначиться для себе, оскільки існує два види какао.
- Какао порошок, який потрібно варити
- Какао порошок, в який можна просто додати води або молока, розмішати і готовий до вживання.
Огляньте упаковку, вивчіть склад, жирність має бути менше 10 %.
Зовнішньо оцінити якість какао можна за ароматом та текстурою. В ароматах какао не допускається наявність сторонніх запахів, а в текстурі грудочкою. Якщо це сталося, то какао зберігалося неправильно. Какао обов'язково зберігати у герметичній ємності.
Сорти какао
Виділяють три види какао, такі як
- Forastera - займає основну масу виробництва какао. Цей сорт стійкий до хвороб, що росте в Африці, Бразилії, Еквадорі. Має яскраво виражений аромат.
- Criollo - какао високої якості, що росте в центральній Америці та Мексиці. Має витончений смак і аромат
- Trinitario – змішаний вид – гібрид двох сортів. Має класичний базовий смак та аромат
Користь та шкода какао
Какао - продукт виявляється благотворна дія, але його необхідно вживати з обережністю вагітним, тому що він виступає алергеном. А так само какао уповільнює засвоюваність кальцію в організмі.
Користь
- Благотворно впливає на серцево-судинну систему, перешкоджає утворенню тромбів.
- Какао виступає антидепресантом
- Лушпиння від какао допомагає при проблемах зі шлунково-кишковим трактом
- Какао - боби у своєму складі містить компоненти ксантин і теофілін, які допомагають розслабити бронхіальні спазми при астмі і розкриває прохід для повітря в звужених бронхах
- Дослідження показують, що какао притуплює зростання ракових клітин
- До складу какао входять флавоноли, які покращують колір шкіри, підвищують пружність.
- Сприяє зниженню артеріального тиску.
Рецепти з какао
Секрети приготування
- Варити молоко потрібно не повільному вогні, щоб воно «не втекло»
- Молоко можна замінити на кокосове молоко
- Перемішувати какао з рідиною інтенсивно, щоб не утворилися грудочки
Рецепт домашнього какао на молоці
Час приготування – 5 хвилин
складові
Какао 2 ч л
Вода 50 мл
Молоко 500 мл
Цукор 2 ч л або за бажанням
Спосіб приготування:
- 2 ч л какао залити 50 мл окропу, розмішати та перелити в сотейник
- Додати молоко та цукор за смаком, варити на повільному вогні
- За смаковими уподобаннями при варінні можна додавати корицю, гвоздику, ваніль.
Рецепт какао на кокосовому молоці
Час приготування – 5 хвилин
складові
Какао 2 ч л
Кокосове молоко 150 мл
Вода 150 мл
Цукор очеретяний за смаком
Спосіб приготування:
- 150 мл кокосового молока з'єднати зі 100 мл води, нагріти
- 2 ч л какао порошку з'єднати з 50 мл окропу, перемішати
- Додати до суміші з кокосового молока та води
Варити до кипіння
Рецепт приготування какао на воді
Час приготування – 5 хвилин
складові
Какао 1 ч л
Вода 200 мл
Цукор за смаком
Спосіб приготування:
- 1 год л перемішати у 50 мл гарячої води
- Нагріти залишок води, додати суміш з какао та цукор за смаком
- Варити на повільному вогні
Простий рецепт домашньої солодкої ковбаси з какао
Час приготування – 3 годинискладові
Какао 3 столові ложки з гіркою
Вершкове масло 200 г
Грецький горіх чищені 1 склянка
Цукор 150-180 г
Пісочне печінка 400 г
Молоко 5 столових ложок
Спосіб приготування:
- Очистити, підсушити волоський горіх
- Подрібнити печиво у крихту
- Перемішати горіх та печиво
- У каструльку вливаємо молоко, додаємо какао та цукор, варимо на невеликому вогні.
- Додаємо масло|мастило|, порізане шматочками до суміші з какао, добре перемішуємо. Можна додати|добавляти| ванільного цукру для аромату.
- У суміш з какао додаємо печиво та горіхи, все перемішуємо.
- Даємо трохи охолонути, ділимо на дві частини
- На харчову плівку викладаємо рівномірно і формуємо ковбаску, замотуємо плівку і відправляємо ковбаску в холодильник на пару годин.
- Так само формуємо і другу
- Після застигання в холодильнику-нарізаємо кружальцями і подаємо до столу