Мате - це один з видів чаю, батьківщиною якого вважається Латинська Америка, де п'ють його ще з доколумбових часів. З іншого ж боку, мате, досить складно назвати чаєм, швидше за все він є кофеїновмісні напоєм з великим вмістом вітамінів і мінералів.
Сам мате став відомим в країнах Європи десь на початку 20-х років XVI століття, але детально був описаний тільки в кінці XVIII століття знаменитим французьким дослідником-біологом - Августом де Сент Хілейром, коли той досліджував зарості річки Парани і виявив там дерева роду - Aquifoliaceae, а саме Ilex Paraguariensis. У природних умовах воно представляє собою 10-15-ти метрове дерево-чагарник, яке росте близько 25 років. Варто відзначити, що при культивуванні ріст рослини становить не більше 2 м у висоту. Цвіте він з середини жовтня і практично до кінця грудня. Плоди Ilex Paraguariensis - це червонуваті ягоди невеликого розміру, які мають трохи витягнуту форму, що нагадує чимось перець-гагашар.
Дерево Ilex Paraguariensis досить чутливе до нестачі вологи. Встановлено, що домогтися гарного росту рослини можна в місцях, де середня кількість опадів на рік становить близько 1500 мм або навіть більше. Зростає дерево добре тільки в тропічному або субтропічному кліматі, в кислому грунті, який добре наповнений залізом. Отримати перший врожай можна вже через 5 років після посадки першого живця.
Також є кілька нестандартних методик заварювання мате, а саме:
● Cha de mate. Готовий напій за цим рецептом виходить досить міцним, практично як кава. Спосіб приготування: взяти жменьку порошку мате і кинути в воду, яка нагрівається на маленькому вогні та потім добавити температуру. Як тільки вода закипить відразу ж зняти з плити, інакше мате втратить свій смак. Пити можна як в гарячому, так і холодному вигляді;
● Mate Dolce. Приготований напій відрізняється своїм солодким смаком, без жодної краплі гіркоти. Спосіб приготування: кинути жменю порошку мате, в попередньо змішану з цукром та розігріту на великому вогні посуду. Потім залити суміш водою і відразу зняти з вогню. Далі - процідити і можна пити;
● Cimarron (Amargo). Процес приготування за цим рецептом - це цілий ритуал. Для приготування напою вам буде потрібно нагрівач, чайник і спеціальна посудина - cuia прикрашена сріблом та яку виготовляють з дині-горлянки. При наявності всього необхідного для заварки всі, хто буде пити чай сідають в коло в центрі якого знаходиться маленька дівчинка - china, що займається приготуванням напою. Процес заварювання: наповнити посудину на ¾ порошком мате і потрохи просочувати все гарячою водою.Коли суміш стане схожою на кашку, то за допомогою спеціальної срібної трубочки з дірочками внизу зробіть в центрі невелике заглиблення. Потім додайте теплої води заливаючи її саме з центру і все - напій готовий Першим дегустує чай - господар будинку. Він робить кілька ковтків і після повертає посудину на місце. Таким чином пробують чай мате всі гості будинку, які сиділи в колі: спочатку чоловіки, а потім всі інші. Після пари таких кіл мате здатний втратити свій смак, але легке його помішування трубочкою дозволить підняти осад і продовжити ваше задоволення від чаювання. Оновити заварку можна тільки після повністю пройденого кола.