Кошик

Чай Лапсанг Сушонг


Чай Лапсанг Сушонг

 Лапсанг Сушонг – чай, про смак якого неможливо забути

Лапсанг Сушонг – улюблений чай Вінстона Черчилля та королеви Британії й, напевно, всього британського парламенту, неодмінно запам’ятається вам своїм оригінальним та неординарним смаком. Вирощують один з найпопулярніших китайських червоних чаїв в найчарівнішому місці на землі – в провінції Фуцзянь, на схилах гори Чжен Шань. Відмінною особливістю чаю Лансанг Сушонгу є димчастий присмак, який утворюється в результаті особливої обробки.

Цікавий факт
Напевно саме завдяки наявності копчених ноток в смаку, цей напій дуже популярний серед курців. До речі з тієї ж причини, його десь пів століття вважали виключно чоловічим напоєм.


Чай Лапсанг Сушонг купити ви можете далеко не в кожному магазині або супермаркеті України. Якщо ж і вдасться знайти цей чай, то не факт, що він виявиться хорошої якості. Для запобігання покупки неякісного продукту ми рекомендуємо вам купувати чай Лапсанг Сушонг тільки в сертифікованих магазинах, таких як ми. Наш онлайн-магазин займається продажем високоякісних оригінальних чаїв привезених з найкращих плантацій Китаю, Індії, Шрі-Ланки та багатьох інших екологічно чистих плантацій по всьому світу. До того ж, доставка здійснюється швидко та по всій території України.

 Історія

Вважається, що назва Лапсанг Сушонг прийшла від южноміньского діалекту, адже саме в цих регіонах десь з 1600 чи 1650 року почала роботу невеличка фабрика з виробництва чаю цього сорту. Сучасна назва, зараз, звучить по іншому – Чженшань Сяочжу та перекладається на нашу мову як «малий вид з Прямої гори».

Цікаво
Існує досить багато легенд про те як з'явився Лапсанг Сушонг. Але практично у всіх з них говориться, що відкриття цього сорту відбулося зовсім випадково. В одному оповіданні йдеться про те, що чайне листя зіпсувалися при транспортуванні до Великобританії. Британцям зіпсований чай припав до смаку. До речі, вважається, що вони практично півстоліття навіть не знали, що п'ють не той чай.

Інша історія свідчить про те, що одного разу у підніжжя гір Уїшань, в невеликому селищі зупинилося імператорське військо, щоб відпочити та набратися сил. В результаті звичне життя селян було зупинене. Тому, щоб не затримувати виробництво чаю для продажу, місцеві працівники вирішили прискорити його обробку: просушити листя над багаттям з ялинкових гілок.


Як ми вже говорили, виробляти чай почали десь на початку 17 століття в провінції Фунзянь, а саме на рівнинах гір Уїшань, в невеликому поселенні під назвою Сін Ху Чжень. У цих краях чай називали – Чжен Шань Сяо Чжун. Схожі чаї виготовляли також й в сусідньому селі, ось тільки називались вони по іншому – Вай Шань Сяо Чжун.

Чай Чжен Шань Сяо Чжун вважається по праву одним з найкращих напоїв з цього сорту. Це і не дивно, адже при їх виробництві чайне листя коптять на соснових гілках, що в результаті робить смак готового напою більш вираженим, барвистим та багатогранним.

На жаль знайти справжній та якісний Чжен Шань Сяо Чжун, сьогодні, досить складно, через те, що більшість чаїв виготовлених за схожою технологією почали умовно відносити до групи Лапсанг Сушонг. Але повірте, в нашому інтернет-магазині ви зможете купити виключно справжній Лапсанг чай, адже ми є офіційними постачальниками елітних чаїв в Україні та співпрацюємо виключно з перевіреними закордонними постачальниками.

Цікаво
Характерний присмак диму та копченості отриманий внаслідок прожарювання листя на багатті з китайської ялиці може при першій дегустації сподобається далеко не всім. Але тут, як і при знайомстві з елітним віскі потрібно спочатку привчити свої смакові рецептори до нового смаку, а після – вже отримувати від нього справжнє задоволення.

 Вирощування та виробництво

Вирощується сировина для виробництва Лапсанг Сушонг на екологічно чистих плантаціях, розташованих в гірському масиві Уїшань, які визнані Всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО. Збір здійснюється два рази на рік – навесні та восени. Для виробництва цього сорту годяться тільки великі та цілком здорові листки. По закінченню збору чайне листя підсушують на сонці, потім скручують та піддають процесу ферментації. Після – сировину обсмажують на багатті з гілок ялини. Тільки багаття тут влаштовується так, що при ньому практично не виділяється дим – це дозволяє наповнити чайне листя ефірними оліями, а не продуктами горіння. Тривати ця процедура може як мінімум 6-8 годин. По її закінченню – чай фасують та відправляють на продаж.

 Дегустаційні якості

Лапсанг Сушонг – це чай з характером. Він має міцний, навіть потужний чоловічий смак. Також в смаку відчувається копчений післясмак. До речі, саме завдяки цим нотками цей сорт чаю і цінується так високо. Забарвлення Лапсанг Сушонг чай має глибоке, з яскравим рубіновим переливом. Між іншим, цей колір не втрачається навіть при повторному заварюванні.

Смак та аромат Лапсанг Сушонг – особливий, незвичний для більшості червоних чаїв. Перше знайомство з цим напоєм не завжди може виявитися позитивним, адже відчуття копченості в смаку та ароматі – спочатку лякає. З другої спроби – напій сприймається як щось інакше. Він ніби затягує вас, чарує та закохує в себе.

Згодом, коли ваші рецептори звикнуть до цієї новинки, ви зможете відчути аромат чорносливу та навіть груші. Смак стане солодшим, в післясмаку будуть відчутні нотки імбиру та чогось гостренького. Цей чай просто ідеальний, ним варто навчитися насолоджуватися.

 Чим корисний

Лапсанг Сушонг купити можна і з метою профілактики від безлічі захворювань. Наприклад, якщо пити по одній чашці в день протягом місяця, то можна:
  • Поліпшити роботу серця та всієї серцево-судинної системи;
  • Вивести з організму шлаки та токсини;
  • Знизити рівень холестерину в крові;
  • Підвищити працездатність ШКТ та прискорити процес обміну речовин;
  • Підвищити імунітет;
  • Поліпшити розумові здібності, активізувавши роботу мозку;
  • Вивести з депресії, позбутись від постійного відчуття втоми та сонливості.
Про користь чаю Лапсанг Сушонг можна говорити ще дуже і дуже довго, адже він несе в собі просто колосальну користь для нашого організму. Великий вітамінний склад комплексно діє на наше тіло, підвищуючи та покращуючи працездатність всіх важливих органів та систем в ньому.

 Як приготувати

Для того, щоб Лапсанг Сушонг зміг повністю перед вами розкритися його слід заварювати в глиняному чайнику. Але якщо у вас немає такого посуду, то можете використовувати для приготування чаю скляний звичайний заварник.

Процес заварювання Лапсанг Сушонг досить простий:
  • Візьміть заварник та облийте його окропом;
  • Засипте в чайник суху суміш чаю, з розрахунком, що на 250-300 мл гарячої води йде приблизно 1 ч. л. заварки;
  • Залийте чай гарячою водою, але ні в якому разі не використовуйте окріп;
  • Дайте настоятися чаю приблизно 8-10 хвилин.

Зверніть увагу
Заварювати одну і ту ж заварку китайського чаю, як ви вже напевно добре знаєте, можна кілька разів. У випадку з Лапсанг Сушонг робити це можна не більше 3-4 разів.

Якщо бажаєте, то можете в готовий чай додати різні спеції або добавки (мед, цукор, лимон та ін).

Якщо ви хочете купити якісний чай Лапсанг Сушонг, то вам неодмінно варто ознайомитися з каталогом нашого магазину. Тут ви знайдете тільки кращі сорти чаю та кави, за доступними цінами та доставкою по всій Україні. До того ж ми регулярно проводимо різні акції та надаємо хороші знижки! Тому не витрачайте час даремно, а поспішайте ознайомитися з нашим товаром!

Вже зацінили
Всі відгуки
Індійський чай Ассам Бехора GFOP1
Цікавий, але не має такої терпкості яку очікував.
АNДРІЙ 11/03/2024
Чорний елітний чай Керічо Голд Кенія
Смачний, дуже смачний, бо дуже дорогий.
АNДРІЙ 11/03/2024
Темний Аньхуа Хей Ча Джин Мо 2015 рік
Хороший чорний чай, але не настільки стійкий, щоб заварювати 15 разів без втрати смакових якостей, як вкащано в описі. З власного досвіду - вистачає максимум на 3 заварювання
Олександр 07/03/2024
showmore-icon Показати ще
icon_viber icon_teleg icon_callback