OnlineShop Tordo
Інформація
Пошук

Білий чай

Нефритові кільця жасмин (кільця Джейд)
0
00884
г
315 ₴
Де Лінь Шоу Мей («Брови старця»), 2014 р., 357 г
0
k710
шт
720 ₴
Шоу Мей (Брови довголіття) листок
0
k3017
шт
24 ₴
Бін Ган Бай Ча Бай Му Дань "Квадратик" "АА", 7 г.
0
P042
шт
16 ₴
Нефритовий меч
0
00366
г
225 ₴
Бай Лун Джу ( Білі сльози дракона)
0
00365
г
150 ₴
Срібні голки Жасмін
0
00364
г
110 ₴
Білий піон ( Бай Му Дань)
0
00363
г
65 ₴
Срібні голки ( Бао Хао Інь Чжень)
0
00362
г
145 ₴
Біле золото
0
00361
г
85 ₴
Сніговий пух
0
00360
г
130 ₴
Мао Фен Хуан Шань
0
00359
г
95 ₴
Живе джерело
0
00358
г
110 ₴
Імператорський
0
00357
г
125 ₴
Шоу Мей (Брови довголіття)
0
00356
г
95 ₴
Лазурний россип
0
00355
г
76 ₴
Відображено 1 по 16 з 18

Які таємниці зберігає в собі білий чай?

Білий чай — це один з небагатьох видів чаю, історія якого бере свій початок ще в середині 12 століття. Колись, його заварювали тільки могутнім китайським імператорам. Прості жителі не могли дозволити собі просто на просто білий чай купити собі.

Цінувався чай аристократами за свій унікальний смак, вишуканий колір, ніжний аромат, а також за наявність в ньому величезної кількості корисних мікро і макроелементів. Буквально одна чашка чаю дозволить освіжитись і прояснити розум після важкого робочого дня, відновити діяльність організму, після недавно перенесеної простуди, а також позбавити ваше тіло від токсинів та шлаків.

Чи знали ви ...
Одними з найдавніших вважаються китайські традиції. Кажуть, що історія їх появи почалася з білих сортів чаю. Одному з найстаріших сортів чаю понад 900 років, а іншим штучно виведеним близько 200 років.

Відмінною особливістю білих сортів чаю вважається, те що вони піддаються мінімальній ферментації. Їх ступінь окиснення становить не більше 5-7%. Завдяки цьому чайне листя зберігаються буквально в природному вигляді, не втрачають вітамінів і своїх корисних якостей. Листя для деяких сортів чаю навіть не скручують!

Цікавий факт
Вважається, що білий чай отримав свою назву через зовнішній вигляд бруньок, які повністю покриті дрібними густими ворсинками світлого кольору.

Як з'явився чай?

Чайні плантації, з яких збирають урожай придатний для виробництва білих сортів чаю розташовані на високогір'ї, приблизно на висоті 1500-2000 метрів. Сировину збирають тільки один раз в році, а саме на початку або в середині квітня. Збір проводитися вранці, поки ще не зійшла роса.
Для виробництва чаю годяться виключно молоді, верхні листочки з куща. Як правило, з однієї бруньки збирають один або максимум два чайних листа.

Чи знали ви, що ...
Збором чайного листя займаються тільки жінки, а подальшою їх обробкою чоловіки. Крім того, збирачам заборонено їсти пряні спеції, часник або вживати алкоголь за день до початку збору врожаю. Такі заходи застосовують з метою захистити природний аромат чайного листя.

Зібраний урожай, як правило, висушують на свіжому повітрі, просто неба. Сировину акуратно висипають в спеціальні круглі та плоскі тарілки великих розмірів, а потім залишають сушитись на сонці. Час від часу тарілки переміщують в тінь, щоб підвялити листя. Коли листя практично дійшло до потрібної консистенції, його поміщають в великі печі для повного висушування, а потім фасують.

Цікавий факт
Якщо в день збору хорошу погоду змінює дощ або ж сильний вітер, то вважається, що листя більше не придатне для використання і тому його викидають. Купити в такий час справжній білий чай буде набагато важче і до того ж дорожче звичайного в кілька разів.

Сортування листя проводитися, як правило, вручну. Одні з найкращих чайних листків йдуть на приготування такого елітного сорту, як Бай Хао Інь Чжень. Листя другого сорту стають основою для знаменитого чаю Бай Му Дань. Залишки, найчастіше, йдуть на приготування сорту під назвою Шоу Мей або ж Бай Лун Чжу. Проте, всі ці сорти відносяться до однієї групи — елітні білі чаї.

Цікавий факт
Заварювати відразу білий чай після його виготовлення не варто. Вважається, що він повинен вистоятися, як мінімум, один місяць, щоб дійти до потрібної консистенції.

Білий чай з часом тільки поліпшується за смаком завдяки задіюванню хімічних реакцій, які відбуваються всередині чайного листа.
Між іншим, в селі Фулін традиційно заведено витримувати чай від 2 до 4 років, і тільки після цього заварювати його. Місцеві жителі вважають, що за цей період чай повністю змінюється і набуває свого істинного, справжнього смаку, втім, як і елітний коньяк. Смак чаю стане більш насиченим, аромат яскравіше і багатше, а колір настою набуде аристократичний темнуватий відтінок. Єдиний недолік в такій тривалій витримці полягає в тому, що щорічно до вартості такого чаю додається ще 30% від початкової його вартості.

У чому особливість білого чаю?

Чаї білих сортів володіють витонченими ароматами і тонким, ніжним смаком з домішкою солодких, медових та трошки навіть квіткових ноток. Це саме ті сорти про які сміливо можна сказати, що до них ще треба дорости. Якщо його спробує простий любитель, то навряд зможе по праву оцінити всю багату палітру смаку і аромату цього фантастичного напою. Справжній гурман випивши всього лише ковток зануриться в справжню райську насолоду.

До того ж білий чай, ціна якого в нашому магазині вас приємно здивує, вельми корисний для організму людини. У ньому міститься десятки вітамінів групи А, В, С і Р. Також в його складі є і антиоксиданти, які здатні протистояти розвитку ракових клітин. Вони зміцнюють стінки судин, очищають організм від токсинів і шлаків, а також сприяють кращому засвоєнню кальцію. До того ж, ви помітите і поліпшення стану вашого волосся та шкіри, якщо регулярно або хоча б раз в день будете пити чашечку білого чаю.
Можна також пити білий чай для схуднення. За перший же місяць — результат вас приємно здивує. А якщо ви ще будете займатися спортом і правильно харчуватися при цьому, то легко можете за 2-3 місяці скинути всі зайві кілограми, що накопичилися роками.

Багато хто помилково вважає, що в білому чаї немає теїну, оскільки його колір при заварюванні досить світлий, а смак м'який. Але це зовсім не так! В одній чашці міститься близько 2,8 кофеїну, так як і в звичайному чорному чаї. Слабкий рівень ферментації і досить великий вміст теїну діє на організм унікально: гарненько бадьорить і в той же час зміцнює серцево-судинну систему. Проте, якщо ви великий шанувальник білих сортів, сильно захоплюватися не варто: максимум випивайте 2-3 чашки в день, а то в іншому випадку у вас можуть виникнути проблеми з артеріальним тиском.

Як приготувати

Білі сорти чаю — це представники елітного чаю і тому вони вимагають до себе делікатного та навіть особливого поводження. Одна хибна дія при приготуванні напою може легко зіпсувати його тонкий та витончений смак.

Є три основних секрети, дізнавшись які можна приготувати ідеальний білий чай. Зараз ми і розповімо вам про них:
  • Перший — правильно вибирайте посуд для приготування чаю. На батьківщині білого чаю його прийнято заварювати тільки в спеціальному посуді, а саме в чайничку під назвою гайвані. Допускатися також використання посуду з порцеляни, глини або скла.
  • Другий — дотримуйтеся правильного температурного режиму для заварки. Заварювати чай слід не окропом, а гарячою водою, температура якої становить близько 70-90 градусів. Вважається, що окріп знищує природний смак і аромат не тільки білого чаю, але і будь-якого іншого сорту. Вода для приготування чаю повинна бути м'якою, без зайвих домішок і точно не з-під крана. Ясна річ, що знайти чисте природне джерело навряд чи вдасться всім. В такому випадку використовуйте хоча б негазовану воду в пляшках.

Чи знали ви ...
Оптимальна температура води для слабо ферментованих чаїв не повинна перевищувати позначку в 70 градусів.

  • Третій — правильно заварюйте чай. Візьміть суху заварку і всипте в чайничок з розрахунком 5 г на 200 мл води. Потім вилийте в чай гарячу воду, почекайте близько 10-15 секунд і злийте заварку. Знову вилийте в чайник гарячу воду і дайте настоятися заварці не більше 30 секунд. Після цього розлийте готовий напій по чашках і насолоджуйтеся його смаком!

Важливо!
Білий чай рекомендується заварювати не більш як 5 разів з поетапним збільшенням настоювання по 30 секунд.

Альтернативним варіантом приготування білого чаю є так зване холодне заварювання. Суть методу полягає в тому, що сухе листя, заливають холодною водою і залишають настоюватися на 6-7 годин. У результаті виходить досить ніжний напій, який за смаком чимось схожий на березовий сік. Такий метод дозволяє зберегти всі корисні властивості чаю, а також не зіпсувати його натуральний смак і аромат.

Як правильно зберігати чай?

Зберігати білий китайський чай можна, без проблем, протягом кількох років, але за умови, що робитиметься це правильно. Для цього вам достатньо дотримуватися простих правил, а саме:
  • Поруч не повинно бути ніяких ароматних прянощів, спецій, кави та інших продуктів з яскравим запахом, оскільки чайне листя дуже добре вбирає в себе сторонні аромати.
  • Ніякої вологи. Волога — сильний ворог сухої заварки, адже вона призводить до того, що чайне листя швидко сиріє і навіть може покритися цвіллю. Найбільш оптимальною температурою для зберігання чаю вважається температура в радіусі від 22 до 24 градусів.
  • Для зберігання найкраще використовувати керамічні або скляні банки з щільно закриваючою кришкою.

Цікавий факт
Не дарма, білі сорти називають елітними або навіть королівськими напоями, адже саме їх часто подавали до столу за сніданком або обідом. Білий чай, між іншим, був одним з найулюбленіших напоїв королеви Вікторії. А правляча Великобританією Єлизавета II і досі є істинною любителькою білого чаю. До її трапези обов'язково подають як мінімум 8 різних сортів чаю, серед яких обов'язково повинен бути і білий чай.

Якщо ви хочете купити справжній елітний білий чай, то можете відвідати чайний будинок під назвою Fortnum & Mason. Ось тільки тут є одна заковика — знаходиться він у Лондоні. Але не розчаровуйтесь, купити такого ж рівня чай ви можете і в нашому магазині. Переконатися в якості нашого чаю ви можете просто ознайомившись з відгуками постійних клієнтів або ж самостійно замовивши невелику кількість чаю, після першої ж дегустації якого ви переконаєтеся в правдивості наших слів.


Білий чай в інших містах:
Білий чай в Дніпрі   Білий чай в Запоріжжі   Білий чай в Києві   Білий чай у Львові   Білий чай в місті Одеса   Білий в місті Харьків
 
Білий чай: Популярні питання на Tordo